Sıkça Sorulan Sorular

+ Ne zaman kuruldunuz?
2016 yılının Mart ayında kurulduk. Tarihçe bölümünde daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

+ Provalar hangi günler ve saatler yapılıyor? Çalışma yeriniz nerede?
Geleneksel olarak cuma akşamları (18.20-20.30 saatleri arasında) ve pazar sabahları (09.50-13.00 saatleri arasında) çalışıyoruz. Provalarımız 2022 yılı itibariyle Levent Kültür Merkezi’nde (Zübeyde Ana Kültür Merkezi) yapılıyor. Etkinlikler bölümünde daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

+ Provalarınıza seyirci kabul ediyor musunuz?
Kimi zaman evet. Bunun için mail ve/veya telefon aracılığı ile önceden bildirmeniz gerekiyor. Ayrıca o haftaki provanın içeriğine/önemine göre bunu kabul edebilir veya ileri tarihli başka provalarda değerlendirebiliriz.

+ Seçmeler ne zaman yapılıyor ve içeriği nedir? Hangi yaşlarda öğrencileri kabul ediyorsunuz?
Her yıl Ağustos ayında duyuruları yapılır ve Eylül ayında seçmeler gerçekleşir. O sene ilkokul 2’den itibaren tüm çocukları seçmelerimize kabul ediyoruz. Sınav içeriği şöyle;

“Tek ses duyma”
“Çift ses duyma”
“Melodi tekrarı”
“Alkışla ritim tekrarı”
“Şarkı söyleme”
“Türkçe metin okuma” *

*=Sadece bizim koromuza özgü seçme aşamasıdır.

Genelde az sayıda çocuk alıyoruz. Adayın bu altı bölümde de başarılı olması gerekiyor. Herhangi birinde bile eksiği varsa alamıyoruz. Sınav zamanında bu içerik ile ilgili daha detaylı bilgileri web sitemizden paylaşıyoruz.

+ Ara seçmeler yapılıyor mu?
İhtiyaç halinde ilk ay içerisinde (Eylül) sonradan gelen çocukları da bireysel olarak dinleyip değerlendirebiliyoruz. Veya bir sonraki sezonun sınavına davet ediyoruz.

+ Neden Beşiktaş Çocuk Korosu’nu seçmeliyim?
Öncelikle çok güzel ve özel bir aileyiz. Korolarda söylemek bir hayat biçimi. Çocukların hayatlarını o an için bazen farketmeseniz bile çok ciddi bir biçimde yönlendirmiş oluyorsunuz. Onlara sanatsal bir yol çiziyoruz ve çoksesli kültürü kendilerine ve ailelerine kazandırmaya çalışıyoruz. Tarihçe bölümümüzde bununla ilgili daha geniş bir açıklama var. Ayrıca videolarımızda çocuklarımızın gözlerinde de bunun cevabını bulabilirsiniz.

Bununla birlikte Beşiktaş Çocuk Korosu hiç bir zaman tek seçenek değil. Koral faaliyetler her nerede, ne adla yapılıyor olursa olsun destekliyoruz. Tüm koroları sevgiyle kucaklıyoruz. Ülkemizde bu sanatsal çalışmalar ne kadar çok yapılırsa o kadar aydınlık bir geleceğimiz olacağını düşünüyoruz.

+ Kaç eğitmen var? Hangi sanatçılar ile işbirliğindesiniz?
Şu an için koronun bir kurucu şefi ve bir piyanisti bulunmakta. Ayrıca koromuzun bir de koordinatörü mevcut. Eğitmenler kısmında bu kişilerle ilgili bilgileri edinebilirsiniz.
2016’dan bugüne çok sayıda ünlü Opera Sanatçısı, Besteci, Orkestra, Pop Sanatçısı ile çalıştık ve çok özel yerlerde ve organizasyonlarda görev aldık. Bunun için Referanslar bölümüne göz atabilirsiniz.

+ Firmamız / Okulumuz ile ortak profesyonel bir çalışma gerçekleştirebilir misiniz?
Elbette. Çok sayıda bu tarz etkinliklerimiz oldu geçmişte. Referanslarımıza göz atabilirsiniz. İletişim bölümünden konuyla alakalı bizle irtibat kurabilirsiniz.

+ Repertuarınızda ne tarz eserler var ve hangi dillerde şarkılar söylüyorsunuz?
Klasik çocuk şarkılarından marşlara, Oratoryolardan Opera’lara, Popüler şarkılardan Napolitenlere, Film Müziklerine, Türkülere kadar pek çok tarzda eseri seslendiriyoruz. Şimdiye kadar söylediğimiz diller; Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca ve İbranice.

+ Repertuarınızdaki şarkıları istesek yollar mısınız? Veya koreografilerinizi kullanabilir miyiz?
– Uzun bir süredir tüm koroların kendi repertuarlarını kendilerinin oluşturması gerektiğini, ayrıca eserlerin mutlaka bestecilerinden veya varislerinden izin alınarak seslendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu tür isteklerde istek sahiplerini ilgili bestecilere veya kurumlara yönlendiriyoruz. Öte yandan koreografilerimizi kendi çocuklarımızla birlikte oluşturuyoruz ve bize özel kalmasını tercih ediyoruz. Koreografilerimizin izinsiz kullanılmasını, performe edilmesini ve paylaşılmasını doğru ve etik bulmuyoruz.

+ İnteraktif Konser nedir?
İnteraktif kelime anlamıyla “etkileşimli” demek. Belki ileride bu kelimeyi kullanmak daha doğru olur. 26 Aralık 2019 tarihinde ilk defa (sanırım ülke tarihinde de ilk defa) bir çocuk korosu 2 saat boyunca sahnede kaldı ve seyirciyle bu denli farklı etkileşim içerisinde olarak bir gösteri düzenledi. İnteraktif Konserlerimizin ikincisi ise 9 Haziran 2023 tarihinde yapıldı. Bu sefer süreyi 1 saat 20 dakika ile sınırlandırarak ideal haline getirdik. Bu gösteri türünde seyirciler yer yer koreografinin parçası oluyorlar, yer yer oturdukları yerden şarkılara eşlik ediyorlar. Bir koro seçme sınavını bire bir deneyimlerken, aynı zamanda koro seçmelerini kazanmaları durumunda provalarda nelerle karşılaşacakları ile ilgili de bilgi ediniyorlar. Ayrıca gösteri sırasında türlü eğlenceli flashmob’larla da karşılaşıyorlar. Bu bağlamda seyircinin maksimum eğlendiği ve keyif aldığı bir etkinlik haline geliyor. Sırada üçüncüsü var.

+ Konservatuvar Yetenek Sınavları ile ilgili çalışmalarınız var mı?
Evet. Koro içinden veya dışından bu sınavlara hazırlanmak ve kazanmak isteyen aday aileler bizimle iletişime geçebilirler ve bu konularla ilgili detaylı bilgileri Koro Şefimizin de kurucularından olduğu http://www.konservatuvarahazirlik.com web sitesinden de edinebilirler.

+ Peki neden çocuk korosu?
Çünkü çocuk sesi, dünyanın en güzel sesi. Hiç bir zaman da susmamalı.

Son Güncelleme: Ocak 2024